1 av 4
Vägen genom Vittangi med restaurang på ena sidan och matbutik på andra sidan. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
2 av 4
Det råder delade meningar om vad som är bäst för Vittangi. Malmtransporter genom byn eller förbi byn, det är frågan. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
3 av 4
Jan Larsson i Vittangi. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
4 av 4
Birgitta Anar i Vittangi. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
Vittangi

Kommunen önskar ny väg

1:34 min

Det är fortfarande inte klart om malmtransporterna från Pajala till Svappavaara ska gå igenom Vittangi eller utanför byn i framtiden. Men Kiruna kommun har i alla fall sin åsikt klar.

– Vi har sagt att när det gäller de tunga transporterna så förordar vi en transportväg utanför själva byn. För vägen genom Vittangi går precis förbi skolan, där det är både förskole- och skolbarn, säger Kristina Zakrisson som är socialdemokratiskt kommunalråd.

Det är Trafikverket som bestämmer, men kommunen har i alla fall fått chansen att säga vad man tycker. Vittangborna får också uttala sig.

Birgitta Anar är en av dem.

– Det är bra för byn att de kör genom byn. Många kanske stannar och handlar och äter här. Men det är klart, det blir mycket trafik där barn går efter vägen. Så en gångbana skulle nog vara bra i så fall, säger hon.

Allra helst vill Kiruna kommun se en järnväg. Men det får bli en fråga för framtiden. Malmen från Kaunisvaara måste ändå fraktas längs vägarna till Svappavaara under många år.

Till att börja med kommer lastbilarna rulla genom Vittangi, men Trafikverket ska senare i år besluta om man ska börja bygga en ny väg förbi byn.

Jan Larsson som bor i Vittangi och själv arbetar som lastbilschaufför tycker inte att den tunga trafiken ska gå genom byn i framtiden.

– Det är buller och damm. Trafiksituationen blir svår eftersom man inte stannar en lastbil på fem meter. Vi har hus som står riktigt nära vägen och som kommer få stora problem av markvibrationer, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista