Norrbotten

Kräver totalstopp för laxfiske

1:34 min

Organisationen Sportfiskarna vill nu att samtliga Östersjöländer följer Sveriges exempel och stoppar yrkesfisket efter lax i Östersjön.

"Du kan rädda laxen" heter uppropet som uppmanar sportfiskare och naturvänner att skicka mail till EU:s beslutsfattare i frågan.

- Sverige har redan beslutat om ett totalt stopp av yrkesfiske efter lax i Östersjön, nu vill vi att EU tar beslut att stoppa övriga länder, säger Glenn Douglas på Sportfiskarna i Luleå

Anledningen till uppropet är att EU i augusti ska bestämma om en ny så kallad förvaltningsplan för Östersjölaxen. Många av Sveriges och länets laxälvar har i dag svaga bestånd. Enligt organisationen Sportfiskarna är det därför livsviktigt att yrkesfisket till havs stoppas och att laxen får vandra upp till sina hemälvar. På det viset skulle man få bättre koll på vilka bestånd som tål att fiskas och vilka bestånd som helt ska fredas.

Bakom uppropet står sportfiskeorganisationer i fler Östersjöländer. Och Glenn Douglas hoppas nu att till exempel att  Danmark , Polen , Estland, och Finland ska följa Sveriges exempel och förbjuda Yrekesfisket efter lax.

Och Glenn Douglas menar att det finns ett stort stöd för att stoppa yrkesfisket efter lax i Östersjön:

- Vi har ett enormt stöd, det här har varit en hjärtefråga för sportfiskare som fiskar efter lax i Sverige.