Kent Ögren
Kiruna

"Patientsäkerheten är god"

5:33 min

Ambulanspersonalen i Kiruna anser att man äventyrar patientsäkerheten och flera av de anställda väljer nu att lämna sina arbeten på grund av omorganisationen i Malmfälten. Men landstingsrådet Kent Ögren anser att patientsäkerheten är lika god nu som förr.

– Vi har medicinska företrädare som kan stå för den här garantin, innan vi fattar några politiska beslut och jag som lekman kan inte komma till någon annan slutsats än att det är på det sättet, säger han.

Det är den geografiska sårbarheten tillsammans med en tung gruvverksamhet, rymdindustri och växande besöksnäring som gjort att nedläggningen av akutkirurgin i Kiruna väckt så mycket ont blod.

Ambulanspersonalen anser inte längre att dom kan garantera patientsäkerheten. Tillbaka på sjukhuset berättar Mikael att han efter nitton år inom yrket nu tänker gå vidare.

-- Jag trivs med arbetskamraterna och arbetsuppgifterna, men organisationens uppbyggnad är jag inte helt nöjd med så som den har utvecklats, säger Mikael Nilsson som har fått jobb på LKAB och ska börja borra under jord.

Men bilden om hur omorganisationen har fallit ut skiljer sig från ambulanspersonalen och landstingsrådet Kent Ögren.

-- Jag tror det handlar i botten om att man har en upplevelse om att sjukhuset i Kiruna avlövas men man ska komma ihåg att vi har två sjukhus i Malmfälten för en väldigt liten del av befolkningen.

Nu säger också två erfarna ambulanssjukvårdare att man ska sluta?

– Det är nog en del i att det förändras, men det är som med allt annat, det kommer nya läkemedel och behandlingsmetoder som man får rätta sig efter också och allt är för att förbättra kvalitéten i Malmfälten.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista