Pajala

Höjda hyror i bostadsbristens Pajala

2:10 min

Gruvboomen i Pajala har lett till bostadsbrist och hyrorna har därmed skjutit i höjden, för en tvårummare i Aarevaara betalar till exempel arbetspendlare 12 000 kronor i månaden.

Leif Wiklund från Älvsbyn är en av dem som veckopendlar till Pajala och jobbet med den nya gruvan. Tillsammans med sex andra personer delar han på en tvårumslägenhet på 60 kvadrat och med en hyra på 12 000 kronor i månaden.

Tvåan i Aarevaara ungefär 3,5 mil utanför Pajala hyrs fullt möblerad och de sju hyresgästerna turas om att bo i lägenheten då de jobbar olika skift.

Trots den höga hyran så tycker hyresvärden Bengt Göran Niska att hyran är rimlig:

– Det är ett mycket billigt pris, säger han.

Egentligen ville Bengt Göran Niska ta mera betalt för lägenheten, men genom att skriva ett längre kontrakt förhandlades hyran ner. Och det är det faktum att lägenheten hyrs ut fullt möblerad till arbetspendlare och inte bofasta som gör att priset blir så högt tillägger han.

– Det är dags att börja inse att vi måste få leva i Pajala också, vi måste få ta betalt och utan att skämmas, slår Bengt Göran Niska fast.

Som i andra gruvorter i länet så är det svårt att få tag i bostäder, och många bor trångt och delar på lägenheter eller bor på camping

Och även om Leif Wiklund tycker att hyran är hög så är det bättre än alternativen säger han:

– Vi slipper ju bo i en kall husvagn när det är -37 grader kallt i alla fall, och åtta grader inne i husvagnen, det är inte så kul, säger Leif Wiklund.

Även om han tycker att det är dyrt så är Leif Wiklund är trots allt glad för att slippa bo på camping, och ser ingen annan lösning än att acceptera den rådande hyresnivån.