Nämndemannauppdraget är utformat efter äldre personers vardag. Foto: Dick Kardell, p4 Norrbotten.
Norrbotten

För få unga nämndemän

1:40 min

Trots informationskampanjer går det dåligt att få in unga nämndemän till domstolarna runtom i Sverige.

En enkät som P3 Nyheter har gjort visar att en majoritet av de politiska ungdomsförbunden tycker att nämndemannasystemet är dåligt anpassat för unga.

Nämndemännen dömer tillsammans med domaren i allt från snatteri till mordfall. De som sitter som nämndemän väljs av politiska partier, men måste inte själva vara politiskt aktiva.

Däremot är det viktigt att få in fler unga, vilket man inte har lyckats med och idag är medelåldern på nämndemännen nästan 60 år.

 --Och det är ett problem. För det skapar ett demokratiskt underskott när ungdomar inte får vara med på ett lika naturligt sätt i en demokratisk process som andra får, säger Erik Bengtzboe, förbundsordförande i moderata ungdomsförbundet.

Problemet, enligt majoriteten av ungdomsförbunden, är att uppdraget är gjort efter äldre personers vardag.

- Så länge vi har en lagstiftning som säger att man har rätt att vara ledig från jobb men inte från studier, ja, då exkluderar vi per automatik väldigt många unga människor, menar Erik Bengtzboe.

Och i enkäten visar det sig att de flesta ungdomsförbunden håller med honom. Dålig ersättning, långa arbetsdagar som är svåra att planera, tidskrävande, att uppdraget är på dagtid och den långa mandatperioden på fyra år gör att många unga drar sig för att ta på sig uppdraget. Erik Bengztboe vill se en förändring.

- Vi behöver se till att förutsättningarna från första början finns på plats för att även ungdomar ska kunna vara med och vara deltaktiga.

Björn Lindgren som är språkrör hos Grön Ungdom, miljöpartiets ungdomsförbund tror att problemet med att få unga till uppdraget är att det är en del i en större fråga.

- Det är synen på unga. Många unga diskrimineras och många äldre har en låg förväntan på unga och tycker att de inte duger till så mycket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista