NORRBOTTEN

SJ: ”Vi kommer alltid att komma i tid”

Resandet ska öka
1:40 min

SJ kommer även i framtiden att trafikera Norrland. Det är resultatet av Trafikverkets upphandling som blev klar idag.

– Jag är jätteglad och stolt över mina medarbetare som kämpat i motvind med allt strul med förseningar, så jättekul att vi fick förnyat förtroende, säger Björn Nilsson som är vd för SJ Norrlandståg.

SJ har kört nattågen till och från övre Norrland sedan 2008 och den nya upphandlingen gäller från och med juni nästa år och fem och ett halvt år framåt. Och punktligheten ska bli bättre lovar Björn Nilsson.

– Vi har lärt oss att vi måste ha mycket mer marginal. Vi kommer alltid komma i tid, om det inte händer något onormalt.

Genom att köra tågen längs kusten, via Botniabanan och Ådalsbanan, istället för i inlandet blir resan 20 mil kortare och man sparar två timmar.

Men bara en halvtimme kommer att märkas i tidtabellen - resten ska användas som en buffert för att kunna köra in eventuella förseningar.

Det här är en viktig åtgärd från operatörens sida, enligt upphandlaren Trafikverket

– Det är ett bra upplägg de presenteras, så vi känner oss nöjda, säger Arnold Vonkavaara, chef för Trafikverket region Nord.

SJ ska också inleda samarbeten med olika destinationer för att tillsammans med besöksnäringen öka resandet. Andreas Lind på Handelskammaren i Norrbotten gillar utmaningen.

– Det är lätt att bara stå och ställa krav men när de nu kräver någonting tillbaka så känns det naturligt att vi formerar oss och hjälper operatören.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".