Överkalixbostäder har inga tomma lägenheter. Foto: Överkalixbostäder
Överkalix

Inte en tom lägenhet

Fullt i Överkalixbostäder
1:35 min

För första gången i modern tid har Överkalixbostäder alla lägenheter uthyrda. Ett läge som gläder vd:n Helena Backman.

- Det är bara positivt och det är positivt för hela kommunen, säger Helena Backman.

Det är arbetsmarknaden och bostadssituationen i Gällivare/ Malmberget som är anledningen till att Överkalixbostäder helt plötsligt har fått alla bostäder uthyrda. Enligt Överkalixbostäders analys har en del av de som tidigare har arbetat och gått i pension valt att flytta hem till Överkalix på grund av bostadsläget i Gällivare/Malmberget. Men även 90-talisterna väljer nu att bo kvar, de kan bo kvar i Överkalix och jobba i Malfälten.

- Förr så flyttade de unga för att utbilda sig eller jobba men nu kan de bo kvar på hemorten och jobba i Gällivare/Malmberget eftersom det är så svårt att få ta i boende där, säger Helena Backman.

Och den plötsliga efterfrågan på lägenheter i Överkalix var inget som hon hade räknat med:

- Det kom som en överraskning.

Överkalixbostäder har idag 350 lägenheter i centralorten och att alla är uthyrda har inte hänt de senaste 40 åren.  Inkomsterna betyder bättre ekonomi som i sin tur innebär att de nu kan satsa pengar på renovering. Och som läget är nu ser Överkalixbostäders vd Helena Backman positivt på framtiden:

- Vi hoppas verkligen att det håller i sig och vi ser positivt på framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".