1 av 2
Maskiner vid gruvan i Kaunisvaara. Foto: Lars-Ola Marakatt / SR Sámiradio
2 av 2
Här ligger malmkroppen som gruvföretaget gräver sig ner till. Foto: Lars-Ola Marakatt / SR Sámiradio.
Kaunisvaara

Rekordintresse att jobba i Pajalagruva

3:30 min

Det är ett rekordintresse att flytta tillbaka till Tornedalen och Pajala i och med gruvetableringarna där. 4000 personer har sökt de 150 jobben som Northland Resources har utannonserat. En av dem som redan tagit steget och flyttat hem och kör dumper i Kaunisvaara är Malin Hellrönn.

– Det här är det bästa som kunde hända för oss. Pajala hade dött ut sakta men säkert annars. Finns inte många kvar, säger Malin Hellrönn.

Idag bor det omkring 6500 personer i Pajala kommun. 30 % är äldre än 65 år vilket är den högsta medelåldern i Sverige. Gruvan som ska etablera sig med tre dagbrott i kommunen och en på finska sidan ska ge 1000 personer jobb i tjugo år. Mer vågar företaget inte lova. Men man tror att det kan finnas mer brytvärd högkvalitativ järmalm än de de 100 miljoner ton man hittills hittat. Vilket är något som Malin Hellrönn ser som högsta vinsten.

– Jag har jobbat i Kiruna i ett år men det var så jobbigt att pendla. Så fort jag fick jobb hit var det bara att börja. Det är drömmen, att vara på hemmapla, säger hon.

Företaget Northland Resources har idag 50-talet medarbetare. Med alla 40 underentreprenörer finns här ca 450 personer nu som färdigställer för gruvstart efter årsskiftet. I en rekryteringsomgång som pågår nu har företaget annonserat efter 150 tjänster. Truckförare, mekaniker, elektriker, växeltelefonister ingenjörer bland andra.

Och intresset är rekordstort, framförallt bland utflyttade tornedalingar. Det är även Northlands informatör Armi Rousu ett bevis på. För några månader sen lämnade jobbet som nyhetschef på Norrbottenskuriren i Luleå för att jobba som webbredaktör för företaget. 

 – Det har varit väldigt mycket neråt. Människor har flyttat härifrån. När det kommer ett sådant här projekt där man kan skapa utveckling i bygden och en massa arbetstillfällen. Det är för spännande för att låta bli, säger Armi Rousu.

Företaget räknar med att det behövs 1 000 personer till att driva gruvan och transportera malmen. Men plusfaktorer som bostadsbyggande och förstärkning av samhällssektorer kommer det att behövas betydligt fler . Så förutsättningarna är bra att före detta Pajalabor ska kunna återvända hem.

– Det är väldigt bra det är verkligen sånt som man drömmer om i livet att få fram sån här utveckling det är fantastiskt, säger Nils Erik Pohjanen som jobbar i gruvan.

1950-talet blomstrade Pajala med jordbruket och skogbruket som största näringarna. Då bodde det 15 000 personer här i kommunen. Mer än det dubbla jämfört med idag. Och många av de 4000 som sökt jobb i gruvan gruvan hoppas på att få jobb medan andra redan är på plats.

– Jag är turistföretagare i Kangos vanligtvis. Jag har jobbat i malmfälten på somrarna, då det är färre turister. Nu kan jag vara i tornedalen året om. Det är ju otroligt positivt, säger en man som jobbar vid den nya gruvan.  

Du hoppas på att vara kvar länge?

– Tills pensionen hoppas jag. Så man slipper hålla på och flytta, säger Malin Hellrönn som kör dumper i Kaunisvaara. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista