Luleå

Krogar mot knark

1:18 min

Luleå kommun trappar upp kriget mot knarket på krogar.

Luleå kommun går in i det nationella nätverket "Krogar mot knark". Håkan Auland, som handlägger krogtillstånd i Luleå, säger att det finns kokain, amfetamin och extacy på vissa krogar i Luleå.

Toaletter är ställen där missbruk finns och på vissa håll har de fått UV-ljus som avslöjar narkotika på kläder och näsor exempelvis. Polis ska utbilda kommun- och krogpersonal i att se signaler på knark.

I Piteå och Haparanda har arbetet enligt nätverkets "Krogar mot knark" metoder redan pågått ett tag.

- Vi är inte skonade från knark på krogarna i Luleå. Krogen är ställen där dessa personer träffas för att göra upp affärer till exempel. Och särskilt på toaletterna där förekommer en del missbruk, säger Håkan Auland.

De krögare som vill vara med i projektet får en utbildning tillsammans med personalen i att se tecken på missbruksproblem. De ska sedan skriva ett policydokument över hur de ska bekämpa narkotikan på sitt ställe. De får ett märke att sätta upp vid dörren.

Kommunens politiker tar slutligen beslut i frågan. Kommunalrådet Yvonne Stålnacke (S) är övertygad om att alla vill sätta igång tåget mot narkotikamissbruk på krogarna:

-Vi har ett program om hur krögare/personal ska ha en ansvarsfull alkoholhantering. Det har slagit väl ut. Jag märker ett intresse för detta också, förklarar hon.

Inger Marklund

Nyheter P4 Norrbotten
inger.marklund
@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista