I mars 2010 var det fullt på haparandafängelset och problemet kvarstår. Foto: Johan Winblad/Sveriges Radio Norrbotten
Haparanda/Luleå

Fängelset fortfarande överfullt

Det råder fortfarande platsbrist på fängelset i Haparanda och ungdomsanstalten på Porsön i Luleå.

Jan Wallin, Kriminalvårdschef i Norrbotten, berättar platsbristen ställer till med problem och sliter på personalen.

- Det kanske blir bråk, man får inte iväg folk som inte ska sitta här. Ju högre beläggning ju mer jobb blir det på alla sätt och vis. 

Det är fortfarande trångt, både på fängelset i Haparanda och på ungdomsanstalten i Luleå. Jan Wallin har inget säkert svar på varför det har blivit så, men han tror att en anledning till platsbristen är att samhället har en strängare syn på brottslighet och att man generellt sett dömer till längre straff än tidigare. Kriminalvården har som mål att anstalten maximalt ska ha 90 procents beläggning, eller upptagna platser, för att arbetet ska vara så flexibelt som möjligt. Men i Haparanda har man överstigit den gränsen med tre procent och konkret betyder det att intagna istället kan få sova i isoleringscellar eller i tvättstugor. Något som i sin tur blir en till en säkerhetsrisk

- Värst var det 2004, då hade vi 145 procents beläggning och folk låg ute i sporthallen. Och hade det börjat brinna där då och om folk hade strukit med så sitter man ju själv ganska risigt till, säger han.

Det fanns tidigare planer på att bygga ett nytt fängelse i Haparanda som skulle rymma 100 intagna istället för dagens 22. Men något nytt fängelse blev det aldrig eftersom Kriminalvården inte fick de resurser som de behövde av regeringen för tre år sen.

- Där stannade hela byggprojektet i Haparanda och det är fortfarande helt avstannat, och det kallnar mer och mer ju mer tiden går. Det ser inte speciellt bra ut utifrån den budget som idag finns för kriminalvården. Jag beklagar det verkligen, det är oerhört trist att det inte blev något.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista