Norrbotten

SMHI-varning för höga flöden skärps i norr

0:42 min

En klass 3-varning har i dag utfärdats för de extremt höga flödena i Sangisälven. Vattnet i Sangisälven och Torneälven har fortsatt att stiga under natten och väntas kulminera under lördag eller söndag.

I Pajala syns inte längre mätpinnen för vattennivån. Redan i går låg Rolf Kummus tomt i Armasjärvi under vatten och under natten funderade han över utvecklingen.

De höga vattennivåerna i Råneälven och Torneälven vid Pajala har lett till en klass 2-varning från SMHI. Under dagen har SMHI:s hydrolog Kean Foster höjt vädervarningen till klass 3, vilket är mycket ovanigt.

Även Töreälven är överfylld. Sedan tidigare var vägen mellan Törböle och Småsel avstängd. Under natten har även vägen mellan Törböle och E10 drabbats av översvämning, men det går att ta sig fram med bil.

Vattnet stiger dock hela tiden.

Roland Mäki, räddningschef i Övertorneå kommun, uppger att förutom Kummus stuga i Armasjärvi är läget ganska lugnt.

– Vi har då inte fått in några rapporter om något annat. Nog är vattnet högt i Torneälven men det brukar det vara så här års, säger Mäki till TT.

Också Anders Sandin, ställföreträdande räddningschef i Haparanda kommun, säger att Torne älv ännu håller sig på mattan.

– Det är lugnt i Haparanda kommun i alla fall. Det är normal vårflod ännu så länge, säger han.

Varningsklassen 3 är den högsta som SMHI har och läget innebär risk för översvämning och fara för allmänheten. Klass 3-varning för vattenflöden utfärdas ungefär vart femtionde år.

Snösmältning och regn skapar de höga flödena.

SMHI:s varningsklasser

Klass 3: Mycket extremt väder väntas som kan innebära stor fara för allmänheten och mycket stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmanas att följa upp ny information på internet, radio eller tv.

Klass 3-varning varning för högt vattenstånd: Medför allvarliga översvämningsproblem. Uppkommer i snitt en gång var femtionde år.

Klass 2: Väderutveckling väntas som kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmanas att följa upp ny information på internet, radio eller tv.

Klass 1: Väderutveckling väntas som innebär vissa risker för allmänheten och störningar för en del samhällsfunktioner.

Källa: SMHI/TT

Nyheter P4 Norrbotten

nyheter.norrbotten@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista