1 av 2
Högvatten i Sangisälven, uppströms vid Björkfors. Foto: David Zimmer/Sveriges Radio
2 av 2
Töre älv har svämmat över vägar vid byn Törböle på lördagen. Foto: Thord Nilsson/Scanpix.
Norrbotten

Sangisälvens flöden något lägre

Vattenflödena i Sangisälven i Norrbotten har börjat minska. Men SMHI:s ovanligt skarpa klass 3-varning ligger kvar. "Det är fortfarande en extrem situation", säger Kean Foster, jourhavande hydrolog på SMHI, till TT.

En klass 3-varning utfärdades av SMHI på lördagen för området kring älven. Det är den allvarligaste vädervarningen och något som sker bara ungefär vart femtionde år när det gäller vattenflöden.

Inga översvämningar eller andra vattenrelaterade incidenter har dock rapporterats kring älven. Enligt SMHI har också flödena i Sangisälven börjat plana av på söndagen, men de är ändå så höga att klassningen får ligga fast.

För kringliggande älvar utfärdades klass 2-varning på lördagen. Då fortsatte Råneälven och Kalixälven att stiga.

På söndagen fick Råneälven ligga kvar på klass 2. Där väntas kulmen vara nådd sent på söndagen eller under måndagen.

Torneälven och Kalixälven sänktes dock till klass 1, den mildaste varningen. Vattenstånden i Torneälven har visat sig vara orsakade av en ispropp som nu har lossnat.

SMHI bedömer att vattenflödena generellt nu passerat eller närmar sig sin kulmen, och att situationen bör lugna ner sig i veckan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista