1 av 2
Sture Henriksson är kontaktperson i Luleå. Foto: Anna Widén/Sveriges Radio
2 av 2
Maria Andreasson handläggare Socialförvaltningen i Luleå. Foto: Anna Widén/Sveriges Radio
Luleå

Kontaktpersoner sökes

"Jag ska vara medmänniska"
1:55 min

Socialförvaltningen i Luleå söker ständigt nya kontaktpersoner och just nu är det främst män över 30 år som söks.

För dem, som beviljats en kontaktperson, betyder det ofta mycket att få det stöd och den hjälp som det innebär.

I Luleå finns det närmare 300 kontaktpersoner på ungefär 370 uppdrag. Det är allt från barn till äldre som söker kontaktpersoner via socialförvaltningen.

Även kontaktpersonerna är förstås i olika åldrar, allt från 18-20 åringar upp till pensionärer. Via kommunens hemsida fyller den som vill bli kontaktperson i ett formulär för att sen bli kontaktad av Maria Andreasson och kallad till intervju. Efter uttdrag från belastnings, och socialregistret försöker Maria sen matcha ihop kontaktpersoner med rätt uppdrag.

De flesta kontaktpersoner är kvinnor, men det finns förstås även män, en av dem är Sture Henriksson som haft många uppdrag, bland annat åt psykiskt sjuka personer, och han började sitt första uppdrag för 10 år sen efter en annons i tidningen.

– Egentligen är det väl för att jag är intresserad av människor, säger Sture Henriksson om varför han blev kontaktperson.

– Människorna här är ofta väldigt utsatta och har ofta tappat sitt sociala kontaknät, så det är helt enkelt att vara en medmänniska, det är det uppdraget går ut på.

Att vara kontaktperson är inte en anställning utan ett uppdrag, och ersättningen är inte heller hög, berättar Maria Andreasson. Men det är inte heller pengarna som lockar utan många berätta för Maria att det är möjligheten att hjälpa andra.

– Det är många kontaktpersoner som vittnar om det, att det ger så mycket tillbaka, säger Maria Andreasson, som är handläggare för kontaktpersoner på socialförvaltningen i Luleå.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".