Hans Jakobsson har egentligen gått i pension, men jobbar ändå som lärare i Gällivare. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
GÄLLIVARE

Lärarbrist - då tas pensionär in

1:15 min

Stora pensionsavgångar och svårigheter med att rekrytera nya lärare riskerar att skapa en framtida lärarbrist i Sverige. I Gällivare kallas nu pensionerade lärare in då det inte går att få tag på vikarier på grund av konkurrensen från industrin.

I Gällivare kan det redan nu vara svårt att få tag på vikarier, bland annat på grund av konkurrensen från industrin. Därför har 67-årige Hans Jakobsson, som egentligen har gått i pension, återvänt till jobbet som gymnasielärare i Malmberget.

– Jag har varit hemma i 1,5 år och jobbat med björk i skogen och andra småsysslor. Och så ringer de från skolan och säger att de inte får folk dit. Så jag tänkte att jag kan vara med den här terminen i alla fall, säger han.

Börje Johansson (S) som är ordförande i barn-, utbildnings- och kulturnämnden i Gällivare håller med om att det kan vara svårt att hitta vikarier.

– Ja, det är lite av en konsekvens av att industrin suger upp alla yngre till fasta jobb. Då är det naturligt att kontakta de äldre, säger han.

Börje Johansson vill dock inte påstå att det är lärarbrist i Gällivare. Däremot kan en sådan situation uppstå i framtiden.

Enligt Lärarförbundet kommer mer än var fjärde lärare i Sverige gå i pension inom de närmaste tio åren. Dessutom är det svårt att locka yngre förmågor till yrket.

Börje Johansson tycker liksom Lärarförbundet att ingångslönerna måste höjas.

– På sikt måste vi göra det för att kunna konkurrera med industrin om rekryteringen, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista