1 av 2
Anneli Magnusson, projektledare på Arena Ungdom. Foto: Samed Salman/Sveriges Radio
2 av 2
Ann-Katrin Töyrä är anställd på arbetsförmedlingen och är en av de som jobbar med projektet. Foto: Samed Salman/Sveriges Radio
LULEÅ

Närmare till jobb och studier

"Risk att falla mellan stolarna"
1:36 min

I Luleå kommun ska unga med till exempel adhd eller autistism slippa bollas runt mellan olika myndigheter.

Genom projektet Arena Ungdom ska unga med neuropsykiatriska funktionshinder istället kunna vända sig till ett enda ställe för att få hjälp att hitta sysselsättning.

– Vi ser att det är samma klientel och samma personer som snurrar mellan våra myndigheter. Risken är stor att man faller mellan stolarna, säger Anneli Magnusson som är projektledare.

För en ung person med neuropsykiatriska funktionshinder, som adhd eller aspergers, kan det bli en långdragen historia att få hjälp till studier eller arbete. Genom det gemensamma projektet Arena Ungdom vill myndigheterna att det ska gå snabbare och bli lättare för unga med funktionshinder att veta vart de ska vända sig.

– Det blir mycket tydligare för den unga att det är Arena ungdom som stöttar. Ungdomen behöver bara koncentrera sig på att komma ut i arbete, säger Ann-Katrin Töyrä. Hon är anställd på arbetsförmedlingen och är en av de som jobbar med projektet.

Arena Ungdom har tagit inspiration från ett liknande projekt i Umeå kommun, där man har haft goda resultat.
Projektet i Luleå – som är tänkt att pågå till 2014 – har en budget på drygt 1,2 miljoner per år som delas av de fyra aktörerna: kommunen, landstinget, arbetsförmedlingen och försäkringskassan. Varje myndighet har också en heltidstjänst på plats, som ska arbeta koncentrerat med målgruppen.

– Vi jobbar på olika myndigheter, men vi träffas i de här lokalerna. Så när jag behöver prata med en kollega från försäkringskassan så sitter vi vid samma skrivbord och jag kan få svar direkt, säger Ann-Katrin Töyrä.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".