Brandbil kolliderade med personbil. Foto: Reine Sundkvist/Sveriges Radio.
Norrbotten

SOS Alarm får konkurrens

1:16 min

Efter årsskiftet kan de som vill komma i kontakt med räddningstjänsten behöva prata med två larmcentraler. Alarmeringen av den kommunala räddningstjänsten ska upphandlas och då kan det bli ett privat företag som ska göra jobbet.

Men på larmnumret 112 kommer SOS alarm att svara och de i sin tur koppla vidare till ytterligare en larmcentral om något privat företag tar hem anbudet.

Det här berör inte polisen eller ambulansvården, utan bara räddningstjänsten. Och numret 112 kommer att fortsätta gälla oavsett vem som svarar på andra sidan.

– Vi har en god erfarenhet av att samarbeta med SOS Alarm. Finns det andra aktörer så måste de visa sig på styva linan och vara bättre än SOS Alarm, säger Patrik Bylin, som är räddningschef i Luleå.

Inför upphandlingen har räddningstjänsterna i de sex nordligaste länen gjort gemensam sak.

– Vi tar hjälp av Gävleborgs inköpsavdelning, som har fått fullmakt från de andra länen att förhandla åt oss alla.

Över 70 kommuner med nästan en och en halv miljon invånare kan alltså komma att byta leverantör av larmtjänst.

Parallellt med den stora upphandlingen pågår en statlig utredning som kan få betydelse för hur alarmeringstjänsten ska fungera i framtiden.

– Vi tar hänsyn till det i vår upphandling, att staten kan komma med nya direktiv eller riktlinjer, säger Patrik Bylin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista