Projektledaren Stina Almkvist. Foto Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio.
Luleå

Nya miljoner till film

Filmbågen skapar samarbete
1:07 min

EU-projektet Filmbågen har under tre år satt sprätt på 27 miljoner kronor, för att få filmindustrin på Nordkalotten att blomstra. Nu är ny miljonsatsning klar.

I tre år ledde Stina Almkvist EU-projektet Filmbågen.

– Det är 27 miljoner som gett några nya jobb, några nya företag och som framför allt kommer att ge en väldig skjuts framöver, annars hade vi inte fått igenom Filmbågen 2.0, säger Stina Almkvist.

I dagarna har det blivit klart att det blir en fortsättning på Filmbågen. Stina Almkvist kallar fortsättningen på det gränsöverskridande filmsamarbetet Filmbågen 2.0 och det projektet får 17 miljoner kronor att röra sig med.

Filmbågen 1.0 handlade om att få filmarbetarna att gemensamt ska bli starkare men också om att skapa fler arbetstillfällen inom områdena film, dataspel och andra mediaplattformar.

– De finska företagen har lyckats bäst internationellt, de norrbottniska företagen åkte utomlands för att knyta kontakter och lära sig. Spelföretagen i Västerbotten fick en jädrans utveckling, enligt Stina Almkvist.

Tanken var att få filmproduktionsbolag och spelbolagen på Nordkalotten att göra bättre affärer och att få dem att samarbeta över länsgränserna och riksgränserna, för att skapa fler arbetstillfällen. Omsättningen i företagen ökade något, men framför allt har filmarbetarna kompetensutvecklats.

– Filmbågen har skapat basen för kommande samarbeten och etableringen av Facebook i Luleå kommer att skapa nya affärsmöjligheter om kulturföretag och dataföretag lär sig samarbeta, anser Stina Almkvist.

Filmarbetare från Norrbotten, Västerbotten, Norge och Finland har deltagit i projektet Filmbågen 1.0 via Filmpool Nord i Norrbotten, FilmCamp i Norge, Film i Västerbotten och POEM i Finland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".