NORRBOTTEN

Övertorneå är bäst i landet

Bäst löneutveckling i hela landet under förra året hade Övertorneå kommun, medan Arvidsjaur återfinns i botten av lönestatistiken för 2011. Trots det är det de kommunanställda i Kiruna som är bäst betalda, medan Jokkmokk och

Bäst löneutveckling förra året bland de kommunanställda i landet hade Övertorneå kommun, med mer än nio procents ökning. Det framgår av Statistiska centralbyråns lönestatistik som nyligen uppdaterades med siffror för kommunanställdas löner under 2011.

Sämst löneutveckling i länet hade Arvidsjaur som också återfinns bland landets tio sämsta kommuner med en löneökning på knappt en procent, eller 0,81 procent.

De högsta lönerna i länet återfinns i Kiruna som betalar i snitt 25 500 kronor i månaden till sina anställda. Det är två procent mer än riksgenomsnittet.

Sämst betalda är medarbetarna i Älvsbyn och Jokkmokk. De två kommunerna har en genomsnittlig månadslön på 24 200 kronor. Det är 96,8 procent av riksgenomsnittet.

Sämst löneutveckling i landet mellan 2010-2011 hade Ludvika kommun, där lönerna stod still.

De tre kommuner i Sverige som betalar sämst till sina anställda ligger i Gävleborgs län och bland de tio bäst betalande kommunerna är det bara Vellinge som inte ligger i Stockholms län.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista