1 av 2
Lillith Saaw ingår i den nybildade föreningen Musikens Makt. Foto: Samed Salman/Sveriges Radio
2 av 2
Arrangörerna Lillith Saaw och Elisabeth Holmberg har fått jobba snabbt inför årets festival.
LULEÅ

Ung festival kommer igen

"Vi får lägga band på oss"
1:37 min

Gratisfestivalen Musikens Makt återkommer för tredje året i rad. Idag presenterades de artister som är klara hittills.

Den 18 augusti – på Gültzauudden i Luleå – är det dags igen.

– Vi har bokat Markus Krunegård, som släpper en ny skiva nu. Och personligen är jag särskilt glad över att vi har bokat Little Marbles, säger Lillith Saaw, som ingår i arrangörsgruppen.

Dessutom spelar Vånna Inget, Mattias Alkbergs Begravning och Bourbon Boys på årets upplaga av festivalen. Och fler artistsläpp är på gång. Som det ser ut nu kommer det framför allt att bli fler lokala akter, eftersom gratisfestivalen inte har så mycket pengar att röra sig med.

– Fast det beror på. Skulle det komma en jättesponsor så kanske vi smäller till med något ordentligt. Men just nu lägger vi band på oss själva.

Musikens Makt är en ung festival, som har fått slåss för sin överlevnad. Tidigare år har utvecklingsbolaget BD Pop stått som huvudarrangör. I år arrangeras festivalen istället av en nybildad, ideell förening. Det betyder att arrangörerna måste söka sponsring mer aktivt än tidigare.

– Det har varit stressigt att jobba. Vi är i och för sig vana vid det, men i år har det varit lite väl mycket.

Nu är huvuddragen i årets festival färdigskissade, men inför framtiden har den tappra arrangörstruppen ett önskemål.

– Om Musikens Makt ska vara varje år, vilket kommunen vill, så vore det bra om man hade en mer långsiktig plan för festivalen, säger Lillith Saaw.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".