Arkivbild från filminspelning i Norrbotten. Foto: Linnea Luttu/Sveriges Radio
Norrbotten

”Surt när jag ville ha ut min lön”

1:39 min

I skuggan av den framväxande filmbranschen i Norrbotten, vittnar nu flera filmarbetare om obetald övertid, svarta pengar och utebliven lön.

Det är framför allt unga människor som arbetat som springpojkar och chaufförer som har råkat ut för bekymmer.

Gustav – som egentligen heter något annat – tog jobb som chaufför på en filminspelning.

– Jag försökte prata ihop mig med de andra, men det var ingen som visste vad de hade för lön. De gick dit och jobbade och sen fick de se i slutet av månaden vad det blev.

Enligt Gustav är det vanligt att folk utnyttjas i filmbranschen i länet. Det gäller särskilt de som utför okvalificerat arbete.

P4 Norrbotten har talat med sex unga män, som under de senaste två åren utfört jobb som inte kräver utbildning på filminspelningar runt om i länet. De har framför allt jobbat som bilförare och springpojkar, det som på branschspråk kallas för "runners".

Till slut fick Gustav reda på att han skulle få 500 kronor om dagen för att köra skådespelare och filmpersonal.

– Det var mycket oklara besked och luddiga arbetstider.

Varken Gustav eller någon annan som vi talat med fick betalt för övertid. Flera producenter betalade ut svarta löner och i flera fall har lönen eller delar av den undanhållits.

Gustav, han fick sparken efter att ha krävt ut sin lön.

– Dels ställde jag kanske för många krav, och dels blev det surt när jag ville ha ut min lön. Eftersom jag jobbade svart så kände jag mig osäker och ville ha ut mina pengar, speciellt som jag förstod att alla inte fick ut sina.

Facket Teaterförbundet anser att filmarbetare ska ställa högre krav på producenterna och inte sälja sig billigt. Lättare sagt än gjort, tycker Gustav. Han tror inte att han kommer att jobba i branschen igen.

– Man kan inte utnyttja folk sådär. Det är varken lagligt eller okej.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista