Racing på Arjeplogsskola

En stor satsning på racing ska ge bättre utbildning och motverka användningen av droger. Det är grundtanken när Hornavanskolan i Arjeplog tillsammans med några intressenter planerar bilda racingstall och tävla i SM.

Det är Hornavanskolans gymnasiala utbildning Bil System Teknik, BST, som tillsammans med IOGT-NTO och STCC-föraren Nicklas Karlssons bolag Podium som nu kan vara på väg in i det svenska mästerskapet för standardbilar. Det är i den nya klassen STCC-Light som det finns planer på att starta med en bil.

Det är proffs föraren Niklas Karlsson som tillsammans med sin huvudsponsor IOGT-NTO som tagit initiativet till racingsamarbetet.

På biltestgymnasiet hoppas man nu att samarbetet ska leda till att det blir banracing nästa år för skolans elever.

– Det är ett bra projekt ur många synvinklar. Eftersom IOGT är inblandat kräver man att alla deltagare är drogfria. Vi skulle lära oss mycket av att bygga en bil och det skulle ge bra reklam för gymnasiet, säger Jennifer Folin som går andra året på BST.

Även från politiskt håll ser man satsningen som mycket intressant.

– Eftersom satsningen är ett projekt mot droger, en satsning så att ungdomarna får en meningsfull fritid, bra för utbildningen och inte minst en bra reklampelare för utbildningarna i Arjeplog, så hoppas jag att vi kan komma igång med racingsatsningen, säger kommunalrådet Bengt Urban Fransson (s).

Nästa fredag ska politikerna i Arjeplog diskutera om man ska vara med i satsningen som sammanlagt beräknas hamna på 1,5 miljoner om året. Det mesta är tänkt ska finansieras via sponsorer.

SR Norrbotten
nyheter.norrbotten@sr.se