Flygplansdelar samlade i väntan på vidare transport. Foto: Polisen
Kiruna

Svarta lådorna försenar rapport

Tidigast i höst väntas haverikommissionens rapport om flygolyckan i Kebnekaiseområdet i mars då ett norskt Herculesplan kraschade mot en bergvägg. Alla fem ombord omkom.

– Vi kan inte ge ut rapporten innan vi har uttömt möjligheten att hitta de svarta lådorna, säger Agne Widholm som leder haveriutredningen.

– I praktiken är vi nog inne i oktober-november innan rapporten blir klar, säger han.

Störst chans att hitta lådorna bedöms vara i slutet av augusti när snödjupet är som lägst på Rabots glaciär där vrakresterna ligger utspridda.

Haverikommissionen offentliggjorde nyligen en faktasammanställning om vad den hittills fått fram.

Där fanns uppgifter som visade att flygledningen i Kiruna gett Herculesplanet besked om att flyga på lägre höjd än Kebnekaises topp några minuter före kraschen den 15 mars.

– Det finns missförstånd någonstans på vägen och det är dem vi måste försöka hitta, säger Agne Widholm till TT.

– Därför vore det intressant om man åtminstone kunde hitta den så kallade cockpit voice recordern (CVR) som spelat in kommunikationen i flygplanet, då kan vi höra hur besättningen resonerat och funderat, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista