1 av 2
Joakim Johansson och Mikael Berglund, snickare Foto: Inger Marklund SR
2 av 2
Samuel Lundkvist platschef bygget Lingonstigen Luleå Foto: Inger Marklund SR
Luleå

Strejken börjar bli kännbar

1:24 min

Byggstrejken bland rör- och vvs-arbetare slår nu mot byggen som inte kan slutföras. Det stoppar inflyttning för hyresgäster.

Byggstrejken, som nu är inne på sin fjärde vecka, blir alltmer kännbar för byggprojekt. Till exempel i Lulebos renoveringar på Lingonstigen. Bygget håller på att stanna av säger arbetsledare.

Det innebär att inflyttningar försenas till minst 18 lägenheter. Elektriker, målare, snickare arbetar nu mest med utejobb som plattläggning och garage för att rör- och vvs-jobben inte utförs inomhus i renoveringslägenheterna.

Nu är även kyltekniker uttagna i strejken i Norrbotten och det kan påverka tydligt, eftersom den varma säsongen börjat och om kylanläggningar som glassmaskiner, kyldiskar i affärer eller air-condition blir trasiga så kan det vara svårt att få det lagat innan strejken är avblåst.

Strejken bland plåtslagare, servicemontörer och vvs-arbetare är nu inne på sin fjärde vecka. Bravida togs ut först i Norrbotten i strejk och de omfattande renoveringarna på Lingonstigen, Luleå började då påverkas.

I dag träder arbetsgivarnas lockout i kraft på 100 arbetsplatser i Sverige. Ingen i Norrbotten än så länge. Och i morgon svarar Byggnads med att ta ut samma medarbetare i strejk. Då har nära 3 000 personer lagt ner arbetet i landet.

På Sveriges Byggindustrier tror vice vd Mats Åkerlind att strejken kommer att märkas länge på byggena när man ska försöka jobba ikapp.

- Den processen kommer att ta väldigt lång tid. Jag tror att vi kommer att ha efterverkningar av strejken under kanske ett halvår till, tror han.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista