Filmpool Nords vd Per-Erik Svensson i P4 Norrbottens studio. Foto: André Pettersson/Sveriges Radio.
Norrbotten

Filmpoolen medger problem med löner

7:02 min

Filmpool Nords vd Per-Erik Svensson är medveten om att det finns problem med svarta löner, brott mot kollektivavtalet och vidriga anställningsförhållanden inom filmproduktionen.

Flera filmarbetare från Norrbotten som arbetat på olika filmproduktioner de senaste två åren har berättar om svarta löner och brott mot kollektivavtalet och vidriga anställningsförhållanden.

Att sånt här förekommer är inte helt obekant för Per-Erik Svensson, vd för Filmpool Nord:

– Det kommer sådana här signaler då och då och vi försöker jobba ganska hårt med det, säger han.

– Men ibland känner producenten inte till det här själv utan det kan vara en produktionsledare som vill vara "duktig" och hålla nere kostnaderna.

– Det finns också ungdomar och praktikanter som är väldigt sugna att komma in i branschen och gör nästan vad som helst. Men är man praktikant så är man praktikant, och vi säger till bolagen att de ska inte ta in mer än ett antal praktikanter, utan det är filmarbetare från regionen och som har utbildning och erfarenhet som ska vara med.

Vad kan ni från Filmpool Nord göra när ni får veta sådant här?

– Får vi reda på vem som gjort de här avtalen så kan vi stävja det för framtiden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista