Emma andersson och Johanna Larsson efterlyser satsning på unga. Foto: David Zimmer
Norrbotten

Norrbotten mot 2020

"Bra utbildningar och mötesplatser"
1:51 min

Hur ska Norrbotten se ut 2020? Det var frågan då länets möjligheter och utmaningar idag diskuterades på den stora konferensen "Vi tar tempen på..." som länsstyrelsen arrangerar.

Kompetensförsörjning och infrastuktur diskuterades bland annat men  gymnasieeleverna Johanna Larsson och Emma Andersson som även dom var med och tyckte till om länets framtid efterlyste andra satsningar.

– Det är många ungdomar som flyttar från länet, därför är det viktigt att satsa på bra utbildningar och mötesplatser för oss unga.

Båda tjejerna kan tänka sig en framtid i Norrbotten. Men är heller inte främmande för att röra på sig söderut.

– Om rätt sorts utbildning för mig finns på universitetet i Luleå, så ökar chanserna att man blir kvar här, säger Emma Andersson

Landshövdingen Per-Ola Eriksson var en annan av deltagarna deltog på konferensen vi "Tar tempen på" och säger att det väldigt viktigt att speciellt unga kvinnor blir kvar i länet för att Norrbotten ska fortsätta positivt de kommande åren.

Landshövdingen menar också att satsningar på just unga kvinnor hittills varit för dålig.

– Vi måste skapa en bra levnadsmiljö och förändra innehållet på arbetsmarkanden. Vi har varit för dåliga på det historiskt sett i länet.

Arbetslösheten minskar och stora investeringar hamnar i länet. Nu gäller det för Norrbottens del  att möta utmaningar som arbetskraftsbehov och bristen på bostäder för att utvecklingen ska fortsätta menar Per-Ola Eriksson.

När det handlar om investeringar och kommande projekt pekar landshövdingen ut en kär bekant som den enskild viktigaste satsning som Norrbotten står inför framöver de kommande åren.

– Att få stöd för Norrbotniabanan, att få regering på banan så att det projektet kommer igång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".