1 av 3
En av de filtar som ligger ute under kampanjen som uppmärksammar att alla inte kan sitta ute. Foto: Astma- och allergiförbundet.
2 av 3
En av de filtar som ligger ute under kampanjen som uppmärksammar att alla inte kan sitta ute. Foto: Astma- och allergiförbundet.
3 av 3
Birgitta Alstergren, ordförande för Astma- och allergiföreningen i Luleå. Foto: Carin Sjöblom/ Sveriges Radio.
Luleå

Filtarna ska öka förståelsen

"Vi är inte ute efter att stänga någonting"
1:47 min

De som besökt stadsparken, Floras kulle eller Hermelinsparken i Luleå har förmodligen sett filtar med texten "Här hade jag kunnat sitta" utspridda på gräsytorna. Bakom filtarna ligger Astma- och allergiförbundet som inlett en riksomfattande kampanj.

"Min önskans stad" stad heter kampanjen som beskrivs som en vision för en tid och en stad då alla kan vara med på olika platser och aktiviteter och ändå må bra.

Syftet med kampanjen är att öka förståelsen för de som är allergiker, men också att försöka få in mer mer pengar till forskningen för att det ska bli så bra som möjligt för alla som är allergiker, för enligt Birgitta Alstergren finns det väldigt många allergiker som aldrig syns eller märks utan som bara håller sig undan och det är de man vill försöka hjälpa och komma åt.

Kampanjen kommer att pågå under hela det här året. Att placera ut filtarna i parkerna är den första aktiviteten som genomförs. Söderut kör Astma- och allergiförbundet även runt med en tom studentbil, med bara musik och ballonger. Det för att symbolisera våren och sommaren som är problematisk och en svår för pollenallergiker.

– En tid då många av de drabbade också hade velat vara med och kunna njuta av naturen. Inte bara på sommaren, utan även på våren och hösten, säger Birgitta Alstergren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".