1 av 3
Urban Edlund, chef K4 Arvidsjaur. Foto Beatrice Karlsson/Sverges Radio
2 av 3
Carolina Lundberg Arvidsjaur. Foto Beatrice Karlsson/Sverges Radio
3 av 3
Kristoffer Karlsson Arvidsjaur. Foto Beatrice Karlsson/Sverges Radio
Arvidsjaur

Soldaterna ska bli fler

"Fyra sökande per plats"
1:45 min

Just nu håller Försvarsmakten på att rekrytera fler soldater. Och redan under år 2013 ska antalet soldater och gruppbefäl vid Armens Jägarbataljon i Arvidsjaur ha ökat med en tredjedel.

Urban Edlund är chef vid Armens jägarbataljon och han ser positivt på utvecklingen.

– Just nu så har vi 92 heltidsanställda gruppbefäl och soldater. Sedan nästa år 2013 ska vi vara minst 130 gruppbefäl och soldater. Jag själv tror inte att vi kommer att ha några problem med att fylla kvoten för Armens jägarbataljon i Arvidsjaur är ett starkt varumärke, så det är många som söker sig till förbandet, säger Urban Edlund.

Kristoffer Karlsson har tidigare jobbat i gruvan i Kiruna som lastbilschaufför, men är idag arbetslös.

– Får man inget jobb så måste man ju söka sig till försvaret, men det står inte först på listan för att jobba inom försvaret innebär stora risker, säger Kristoffer Karlsson.

– Just nu är det inte aktuellt för mig att söka jobb inom försvaret, men tidigare så har jag funderat på det, säger Carolina Lundberg.

I dag har Norrbotten cirka 700 heltidsanställda soldater och gruppbefäl i Boden, Luleå och Arvidsjaur.

Och under nästa år kommer 600 personer att genomgå en grundläggande militärutbildning på 3 månader som kan ge en fast anställning.

Men att rekrytera soldater är inte helt problemfritt, enligt Urban Edlund chef vid Armens jägarbataljon i Arvidsjaur.

– Det är en utmaning att kunna behålla soldaterna under en längre tid. När man pratar med soldaterna så är de intresserade att tjänstgöra mellan två till fyra år och någon enstaka lite längre än så, säger Urban Edlund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".