Gällivare

Ingen polisanmälan mot skidelever för djurplågeri

"Det här beslutet är nog det rätta"
2:07 min

Samebyarna Sirges och Unna Cerus tänker inte anmäla eleverna eller skidgymnasiet i Gällivare till polisen. Elevena hade producerat två videofilmer där de jagat renar. Det beslutades idag efter dialog sinsemellan och med rektorn för skolan.

Ärendet gäller den renjakt som längdskidelever deltagit i, filmat och lagt ut på webben, och som av polisen bedömts som djurplågeri. I stället för polisanmälan kommer samebyarna i samarbete med skidgymnasiet fr o m i höst att utbilda eleverna årligen hur man beter sig i renbetesmarkerna.

– Det här beslutet är nog det rätta och kommer att gynna samebyarna i Gällivare, Kiruna och Jokkmokk i framtiden eftersom skidgymnasiet har träningsläger i dessa kommuner säger Kjell-Åke Pittsa, ordförande i Unna Cerus.

Även rektorn Lars Gabrielsson är nöjd med beslutet och säger till Sameradion att det känns väldigt konstruktivt och bra att vi hittat en väg till samarbete. Dock är han fortfarande ledsen och besviken över det eleverna gjort, och redan nu innan sommaren kommer eleverna få information hur man beter sig i skog och mark.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".