1 av 4
Glada frukostklubben: Emma Henriksson, Maria Mohammadi och Tove Vånsjö. Foto: Samed Salman/Sveriges Radio
2 av 4
Tove Vånsjö tycker att det är mindre stress när hon får äta frukost på skolan. Foto: Samed Salman/Sveriges Radio
3 av 4
Kokerskan Marie-Louise Backgård och hennes kollegor ser till att frukosten står framme när eleverna kommer. Foto: Samed Salman/Sveriges Radio
4 av 4
Marcus Hedström hade burit på idén länge innan han såg en chans till förverkligande. Foto: Samed Salman/Sveriges Radio
LULEÅ

Frukost på schemat

1:26 min

Nyligen började Ängskolan i Luleå servera frukost till sina elever på försök. En ny svensk undersökning visar att var fjärde pojke och nära var tredje flicka brukar hoppa över frukosten minst en dag i veckan. Äldre barn gör så i större utsträckning än yngre.

Tove Vånsjö går i fjärde klass, och är en av de som ätit frukost på skolan sen det infördes för tre veckor sedan.

– Det är gott att äta här och det blir inte lika stressigt som hemma. Om man äter frukost hemma måste man skynda sig att borsta tänderna och göra sig i ordning efteråt, säger hon.

Omkring fem elever äter frukost på skolmatsalen i Ängskolan varje dag. De betalar fem kronor per tillfälle och får äta i lugn och ro och i sällskap av kamraterna.

– Vi hoppas att vi ska få piggare elever som äter sin frukost, men också att det ska bli en lärande miljö på morgonen där yngre och äldre elever träffas och umgås, säger Marcus Hedström, som är rektor på Ängskolan och initiativtagare till idén.

Att den kunde förverkligas är dock mycket tack vare bespisningspersonalen, som ställer upp och serverar några fler elever än vanligt på morgontimmarna.

– Så länge det är så få elever som äter på morgonen så kan vi hantera extrajobbet, säger kokerskan Marie-Louise.

Än så länge gör Ängskolan det här på försök och utan några extra pengar, men rektorn hoppas kunna fortsätta experimentet till höstterminen och se vad det ger för resultat – särskilt på de äldre mellanstadie-eleverna.

– De allra flesta yngre barn är på fritids och då ingår frukost. Men forskning visar att det är de äldre barnen som slarvar mer

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista