Jokkmokk

"Kritiken är ytlig"

1:36 min

Stödgrupper och anhöriga till de två våldtäktsdömda killarna i Jokkmokk anser att fängelsedomarna är felaktiga och baserade på falska uppgifter. Men den kritiken får inget gehör hos Kjell Persson, Hovrättslagman vid Hovrätten för Övre Norrland.

– Jag tycker att den kritiken är ytlig och man anger inte något direkt skäl till hur man ser på saken och om man anser att vi har dömt fel i fallet på något sätt, säger han.

Det har varit kritik om att tolkningen har varit felaktig under rättegången i tingsrätten, men det har i Hovrätten rättats till och de gav ändå en fällande dom.

– Den tolk som var med i Hovrätten var den tolk som försvaret själva hade önskat och vi gick igenom hela Tingsrättens förhör och kontrollerade så att allt var rätt och efteråt har vi inte fått in någon erinran, säger han.

På Facebook har man kunnat läsa att det varit rasistiska påhopp under rättegången om att samer ska tro på trolldom?

– Det är för mig helt obekant och när jag gått igenom båda domarna så kan jag inte hitta något som passar dessa påståendena.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista