1 av 3
Harry Lifbom låser upp dörren till södra Åberget i Boden. Foto: Beatrice Karlsson/Sveriges Radio.
2 av 3
Andreas Andersson, fastighetsförvaltare på Statens fastighetsverk och Harry Lifbom, fastighetsskötare och maskinist på södra Åberget i Boden. Foto: Beatrice Karlsson/Sveriges Radio.
3 av 3
Harry Lifbom, fastighetsskötare och maskinist på södra Åberget i Bodens fästning. Foto: Beatrice Karlsson/Sveriges Radio.
Boden

Hemligt rum stängs - för alltid

2:57 min

I morgon, lördag, öppnas ett av Sveriges hemligaste rum för allmänheten. Sedan slås det igen. För alltid.

Det är Statens fastighetsverk som öppnar dörrarna till några av Sveriges hemligaste rum. Under en enda dag får allmänheten möjlighet att besöka 15 rum och platser som har spelat en avgörande roll för Sveriges historia och framtid.

En av dem är Södra Åberget i Bodens fästning, där fastighetsskötaren och maskinisten Harry Lifbom visar runt.

– De flesta rum är tömda, men det finns åtta kanoner och åtta torn här. Sedan finns det även sjuksalar, här ser man utrustning som tyder på att verksamhet har bedrivits här, berättar han.

Bodens fästning från 1907 är världens tionde största militära byggprojekt och var på sin tid Sveriges största och hemligaste militäranläggning.

Fästningen består av fem bergsfort belägna i en krans kring staden. Ett av dem är idag museum. Tre av de andra har stängts igen, och efter lördagens visning stängs även Södra Åberget.

– Vi har tyvärr ingen hyresgäst i dag och då funderar vi på om man kan använda pengarna på ett bättre sätt genom att utveckla Bodens fästning i sin helhet istället, säger Andreas Andersson jobbar som fastighetsförvaltare på Statens fastighetsverk.

Men Harry Lifbom håller inte med.

– Utan att bli nostalgisk så tycker jag det känns tråkigt. Det är så mycket kulturhistoria i det här så det borde de ha råd med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista