1 av 2
2 av 2
Gabriella Stenberg är rymdforskare i Institutet för rymdfysik i Kiruna. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
Kiruna

Midnattssol i norr

1:20 min

Midnattssol råder i Kiruna kommun från slutet av maj till mitten av juli. Exakt när fenomenet inträffar beror på var i kommunen du befinner dig.

Rymdforskaren Gabriella Stenberg från Institutet för rymdfysik i Kiruna vet vart man ska bege sig i Sverige för att få lapa sol om nätterna redan nu.

– Ja så långt norrut och så högt upp som möjligt. Så uppe vid Treriksröset är väl ett tips, säger hon.

Exakt när den första natten med midnattssol inträffar är svårt att säga. Det beror på hur man definierar midnattssol. Ska man räkna med att hela, halva eller bara en liten del solen är över horisonten?

– I en astronomisk tabell som jag har tittat i så är det officiell midnattssol i Kiruna från och med måndag natt. Då räknar man med att halva solskivan ska vara över horisonten, säger Gabriella Stenberg.

Men om du befinner dig på Luossavaara i Kiruna så kan det hända att du får uppleva midnattssol redan under helgen.

Många är nog glada åt ljuset som inbjuder till utevistelser dygnet runt. Men ljuset kan också påverka vår sömn.

– För en del av oss kan det vara problematiskt för ljuset medverkar till att styra vår vakenhet och sömn. Egentligen behöver vi mörker på natten för vår vakenhet triggas igång av ljus, säger Thorbjörn Laike som är ljusforskare och docent i miljöpsykologi i Lunds tekniska högskola.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista