1 av 2
Full rulle på sågverket BAC i Luleå. Foto: Johannes Gullbrand, Sveriges Radio
2 av 2
Gösta Gustafsson, VD för BAC Såg. Foto: Johannes Gullbrand, Sveriges Radio
Norrbotten

”Det är skrämmande”

1:48 min

Antalet niondeklassare som väljer inriktning mot träindustri sjunker i rasande takt. På de gymnasieskolor i Norrbotten som driver program med inriktning trä har det totalt bara kommit in fyra ansökningar.

Något som oroar skolorna men också den framtida arbetsgivaren. Trä och sågbranschen. Gösta Gustafsson är VD på BAC Såg & Hyvleri i Luleå.

– Jag har jobbat i den här branschen i 40 år och den utveckling vi ser om intresset ger en skrämmande bild, säger han.

Tidigare har vi berättat om att det industriella träprogrammet på Kalix naturbruksgymnasium inte fått in en enda sökande till sitt program som senare kan leda till jobb inom sågverk och snickeri. Ett stort problem som måste rättas till snabbt för att inte sågbranschen ska gå en väldigt mörk framtid till mötes.

– Vi måste vara självkritiska inom näringen, vi har varit för dåliga på att marknadsföra oss, att bjuda in till besök för att på så sätt attrahera ungdomarna för den här sortens arbetem säger Gusfavsson.

Totalt i Sverige finns det 450 platser på gymnasienivå att söka i Sverige. Totalt har det kommit in 121 ansökningar. Det innebär att nästan 75 procent av platserna på gymnasiskolorna i Sverige skulle stå tomma - även om alla som ansökt kommer in.

I Norrbotten skulle de tomma platserna i höst vara över 90 procent.

– Resultaten som redovisas gör ju att vi krasst måste konstatera att vi inte marknadsfört oss, ungdomarna vet nog inte vad sågbranschen egentligen innebär idag.

Hur viktigt är det att den här branschen hålls ordentligt vid liv i Norrbotten?

– Ja, det är av högsta nationell betydelse.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista