1 av 3
Foto: Beatrice Karlsson/Sverges Radio.
2 av 3
Bjarne Hald.
3 av 3
Joel Arvidsson har tidigare gjort utlandstjänstgöring i Afghanistan och Kosovo.
BODEN

Försvaret minskar på antalet psykologer

Officerarna ser allvarligt på nedskärningarna
1:40 min

Samtidigt som försvaret håller på att rekrytera fler soldater, så kommer antalet tjänster inom Försvarshälsan att minska. Vid Norrbottens regemente I 19 kommer man att dra ner på antalet psykologer.

Officersförbundet ser allvarligt på de neddragningar som nu väntar inom försvarshälsan.

– Jag tycker att det är olyckligt att Försvarsmakten har beslutat sig för att minska antalet psykologer. De psykologer som anställdes i år har ju inte hunnit avsluta sin provanställning. Sedan saknar vi en analys av hur man kom fram till att det skulle räcka med färre psykologer på I 19, säger Bjarne Hald, som är förtroendeman inom Officersförbundet i Norrbotten.

Klas Meijer som jobbar på produktionsstabens logistikavdelning på Högkvarteret i Stockholm konstaterar docl att de har en personalreduktion att ta hänsyn till.

– Den slår inte bara ut psykologer utan även andra personalkategorier som läkare, sjuksköterskor, psykologer, hälsopedagoger och möjligen sjukgymnaster, säger han.

Vidare säger han att Försvarsmakten i Sverige kommer att dra in på cirka 40 tjänster inom Försvarshälsan under år 2013. Vid Norrbottens regemente I 19 där man i år fick anställa fyra psykologer ska man minska antalet till tre redan nästa år.

Något som Joel Arvidsson, som tidigare gjort utlandstjänstgöring i Afghanistan och Kosovo ser mycket allvarligt på.

– Jag tycker att det är olyckligt att man drar ner på de här resurserna. Det finns ju en hotbild när man åker på utlandstjänstgöring. Sedan kan man även drabbas av posttraumatisk stress, så det är viktigt att man kan få hjälp om man behöver. Jag tror att det här kan leda till att soldater hoppar av och om någon mår dåligt så sänker det hela teamet, säger Joel Arvidsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".