1 av 2
Malmtåg med IORE-lok. Foto: Fredric Alm/LKAB.
2 av 2
Anders Lindberg. Foto: Anneli Lindbäck/Sveriges Radio
Kiruna

Strejk stoppar malmen

0:54 min

Tågpersonalens strejk i Norge fortsätter och det påverkar även den svenska tågtrafiken.

Dagens tåg mellan Kiruna och Narvik ersätts med buss i båda riktningarna. Godstrafiken står också stilla och för gruvbolaget LKAB innebär det problem. De tio malmtåg per dag som brukar köra malm till hamnen i Narvik, kan nu inte gå.

– Det är ungefär 60 000 ton järnmalmsprodukter per dag som därmed inte kan levereras till Narvik för vidare utskeppning med båt till våra kunder, säger informationschef Anders Lindberg på LKAB.

Vad finns det för alternativa sätt att få iväg malmen?

– De här volymerna finns det inga alternativa sätt för. Vi kan eventuellt köra mindre mängder via vår hamn i Luleå, vi ser över den möjligheten nu.

Problemet med det alternativet är att det körs fem tåg per dag från gruvan i Malmberget till Luleå, och att det finns annan person - och godstrafik att ta hänsyn till.

– Vi kan alltså inte kompensera för alla de tio tågen som går från Kiruna och Svappavaara till Narvik varje dag.

Vad händer om norska tågklarerarnas strejk blir långvarig?

– Det här blir allvarligare för varje dag som går för oss, vårt lager i Narvik töms helt och att våra kunders båtar inte kan lastas, säger informationschef Anders Lindberg på LKAB.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista