Civilingenjören Maria Wilhelmsson från Luleå är volontär på Mattecentrum och hjälper gymnasieelever gratis med deras läxor. Foto: Linnea Luttu/Sveriges Radio
Norrbotten

Läxhjälp allt vanligare

1:17 min

Fler och fler använder läxhjälp och privat undervisning i hemmet. Rut-avdraget är den bidragande orsaken enligt en artikel i Dagens Nyheter.

Även gratis läxhjälp - alltså den som drivs av ideella krafter - är populär. En som håller på med det är civilingenjören Maria Wilhelmsson från Luleå, volontär på Mattecentrum.

– Det är givande, det är mitt sätt att bidra men någonting som jag tycker är kul. Och när man går därifrån så är man glad.

Två dagar i veckan träffas flera frivilliga från högskolor och yrkesliv tillsammans med mattesugna elever i Gymnasiebyn i Luleå för att räkna matte på olika nivåer.

Och läxhjälpen expanderar. Idag skriver Dagens Nyheter att ett av de större företagen som tar betalt för hemundervisning i 14 städer har ökat sin nettoomsättning från två miljoner 2008 till närmare 20 miljoner kronor i år. Man kan nämligen dra av läxhjälp på deklarationen som barnpassning och det räknas som ett Rut-avdrag.

Men för Maria Wilhelmsson, som hjälper till med läxor gratis, spelar pengarna ingen roll.

– Nej, man behöver inte ta betalt för allt man gör.

Att fler väljer att få hjälp med läxorna tror inte Maria Wilhelmsson beror på att skolan har dålig undervisning.

– Det är helt normalt, tycker jag, att man pluggar efter skoltid. Och man kan välja att sitta hemma, på ett bibliotek, eller så kommer man till räknestugan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista