Arkivbild. Foto: Scanpix
Luleå

Upplagt för strid om danshus

"I Luleå finns ett jättestort intresse"
1:21 min

Luleås politiker i kommunstyrelsen vill ha ett nytt danshus för professionell dans. En scen för danskonsten som inte finns någonstans i Norrbotten. Men Piteå vill också ha ett nytt danshus.

Luleås politiker tycker att Piteå bör få bli ansvariga för länets dansutbildning. Det skriver de i ett remissvar till landstingets utredning om dansens framtid i Norrbotten.

Men Piteås kulturnämnd vill också ha danshus. Där tar kommunstyrelsen sitt förslag i juni.

Ann-Katrine Sämfors är Kultur och fritidsnämndens ordförande(S), Piteå:

– Vi har svarat i vår kulturnämnd att vi vill ha både ett nytt danshus och ha ett pedagogiskt centrum här i Piteå, säger hon. Vi har stor erfarenhet av dans i Piteå.

Det slutliga beslutet tas 11 juni i kommunstyrelsen i Piteå.

Sedan många år finns en mer förankrad verksamhet med undervisning i dans i Piteå.

Där finns : Dans i grundskolan, Kulturskolans musik-dansskola, gymnasieprogram i dans och danslärarutbildning vid LTU, Luleå tekniska universitet i Piteå.

Det är landstinget som har gjort ett underlag för hur Norrbottens läns blivande dansinstitution, placering, verksamhet och organisation ska vara.

Och pengarna ska tas från den så kallade kulturkofferten som staten ger till landstingen att fördela. Varje kommun som ska vara med, får delfinansiera.

I Luleås remissvar som presenterades i dag föreslogs att Gällivare och Haparanda ska bli så kallade "noder" - alltså utlöpare från danscentrum i Luleå och Piteås verksamhet.

Det är också önskvärt att förankra konstformen i inlandet men även den pedagogiska verksamheten behöver kopplingar till inlandet, exempelvis Arjeplog, skriver Luleå kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".