1 av 3
Peder Nensén, LKAB, stående vid det vattenfyllda dagbrottet Leveäniemi i Svappavaara. Foto: Alexander Linder/Sveriges Radio.
2 av 3
Leveäniemi i Svappavaara. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
3 av 3
Gruvberget i Svappavaara där brytning har pågått i två år. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
Kiruna

Redo att pumpa vatten

1:30 min

Europas största malmprojekt , så kallas LKAB:s gruvplaner i Svappavaara utanför Kiruna. Men än saknas länsstyrelsens klartecken att tömma Leveäniemi.

Vilken dag som helst väntar gruvbolaget besked från länsstyrelsen om det är fritt fram att tömma det vattenfyllda dagbrottet Leveäniemi på vatten.

Peder Nensén är chef för LKAB:s nya gruvor:

– Vi väntar med spänd förväntan på markavvattningsbeslutet, för att med ett positivt beslut göra anläggningen klar för pumpdrift och starta pumpningen i september i år, säger han.

Det beräknas ta två år att pumpa bort vattnet, som har en volym som 48 stycken Globen.

LKAB har som mål att öka produktionen från 28 miljoner ton till 35-40 miljoner ton per år. Men då krävs det att dom tre planerade gruvorna i Svappavaara kommer igång i tid.

Per-Erik Lindvall är direktör för teknik och affärsutveckling i LKAB:

– Vi har Gruvberget igång, de två andra gruvorna Leveäniemi och Mertainen hoppas vi har tillstånd för så att vi kan börja producera under 2015, säger han.

När det gäller Gruvberget så finns det orosmoln på LKAB:s himmel. Miljööverdomstolen har ju inte godkänt ansökan om miljötillstånd. LKAB har överklagat det här till Högsta domstolen och om HD bestämmer sig för att inte pröva saken så kan gruvan stoppas.

– Det blir ett produktionsstopp automatiskt i så fall, men jag vill inte tänka den tanken utan jag tror att Högsta domstolen kommer att fatta ett klokt och väl avvägt beslut, säger Per-Erik Lindvall.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista