Kiruna stadshus. Foto: Anneli Lindbäck/Sveriges Radio
Kiruna

Kommunen förlorade tvist

1:28 min

I dag kom domen i tvisten mellan landstinget och Kiruna kommun angående lasarettsanknuten hemsjukvård. Domen innebär att Kiruna kommun ska betala tolv miljoner kronor plus ränta på lika mycket till landstinget.

– Det är klart att jag är besviken. Jag hade naturligtvis helst sett att domen helt och hållet hade gått vår väg, att vi inte hade blivit dömda att betala någonting. Å andra sidan har landstinget stämt oss på 30 miljoner kronor och domen säger att vi ska betala tolv av dom, säger kommunalrådet Kristina Zakrisson (S) i Kiruna.

Det handlar om en överenskommelse mellan landstinget och Kiruna kommun som ingicks för drygt 20 år sen. Avtalet gällde lasarettsaknuten hemsjukvård. Det innebar bland annat att döende skulle kunna få vård i sina hem.

Men 2003 slutade kommunen att betala till landstinget.

Landstinget stämde Kiruna kommun för tre år sen eftersom man ansåg att kommunen var skyldig för den lasarettsanknutna hemsjukvården.

Kommunen har hela tiden påstått att avtalet har sagts upp, senast i april 2002. Men landstinget har sett annorlunda på saken.

Skiljenämnden anser inte att kommunen sa upp avtalet. Därför tycker nämnden att kommunen gjorde sig skyldig till avtalsbrott när man från och med 2003 slutade att betala för LAH-verksamheten.

Därför ska landstinget få ersättning för sina kostnader, tycker skiljenämnden. Summan hamnar på tolv miljoner kronor. Dessutom måste kommunen betala en ränta som är lika stor.

– Det är inte positivt, å andra sidan är det ett engångsbelopp. Det är inte pengar som ska ut varje år för då hade verksamheterna i kommunen påverkats. Så är det nu inte, säger Kristina Zakrisson.

Utöver de 24 miljonerna tillkommer rättegångskostnader på knappt en och en halv miljon kronor.

Skiljenämndens dom går inte att överklaga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista