Bengt Norén. Foto: Kent Norberg
Arvidsjaur

Många feriejobb, men få sökande

1:30 min

Aldrig förr har Arvidsjaurs kommun kunnat erbjuda så många feriejobb. Nu är problemet att hitta unga som vill ha jobben.

Aantalet feriejobb i Arvidsjaur har ökat till 240 platser och den siffran glädjer Bengt Norén, som är chef på Arbetsmarknadsenheten i Arvidsjaurs kommun.

– Det är fantastiskt att vi har så här många jobb att erbjuda ungdomen. Om vi backar tillbaka en fyra till fem år, så var det väldigt svårt att få ut alla ungdomar till jobb, säger Bengt Norén.

Men idag ser läget alltså annorlunda ut och problemet är istället att det bara finns 100 ungdomar som går ut nian eller första året på gymnasiet som har sökt feriejobb.

Att feriejobben har ökat beror, enligt Bengt Norén, på Arbetsmarknadsenhetens handledarutbildning.

– Handledarutbildningen är naturligtvis en stor framgångsfaktor i sammanhanget.

För sjätte året i rad har Arbetsmarknadsenheten utbildat blivande feriehandledare.

En utbildning som bland annat tar upp Arbetsmiljölagen med allt från arbetstidsregler till skyddstillsyn och som lett till att allt fler arbetsgivare söker sommararbetskraft.

– Men det finns dock en baksida och det är att alla enheter och föreningar inte får det antal ungdomar de önskar, säger Bengt Norén chef på Arbetsmarknadsenheten i Arvidsjaur kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista