Norrbotten

Barnfamilj kan vräkas

1:16 min

Hälften av Norrbottens kommuner saknar rutiner för att undvika vräkning av barnfamiljer, enligt en rapport från Socialstyrelsen.

I riket är det bara fyra av tio kommuner som uppgivit att de har rutiner för att förebygga vräkning av barnfamiljer.

Tittar man på länets kommuner i socialstyrelsens rapport så ser det mörkt ut. Där är Kalix den enda av länets 14 kommuner som finns med som svarat ja.

För hälften av Norrbottens kommuner saknas uppgifter, en av dem är Piteå. Men Gun-Britt Johansson, verksamhetsområdeschef för försörjningsstöd på socialförvaltningen i Piteå, ger en annan bild, och berättar att barnfamiljer aldrig vräks inom kommunen utan att socialnämnden känner till det och kan erbjuda familjerna hjälp.

– Vi skickar ut ett brev om att de har möjlighet att söka försörjningstöd, sedan gör vi en bedömning både utifrån ett barnperspektiv och att man ska ha tak över huvudet, säger Gun-Britt Johansson.

– Det är annorlunda om man väljer att flytta, men när man blir tvingad att flytta, där har ju vi ett ansvar, fortsätter hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista