1 av 2
Jari Hihnavaara, laboratoriechef på Svenska Vattenlaboratorium i Luleå. Foto: Beatrice Karlsson/Sveriges Radio
2 av 2
Provflaskor på Svenska Vattenlaboratorium i Luleå. Foto: Beatrice Karlsson/Sveriges Radio.
Norrbotten

Ökad risk för bakterier

1:43 min

Den här tiden på året, när älvarna svämmar över, ökar risken för de med egna brunnar att drabbas av tarmbakterier, som kan leda till magproblem.

Jari Hihnavaara jobbar som laboratoriechef på Svenska Vattenlaboratorium i Luleå.

– När älvarna svämmar över så hamnar det vatten i våra brunnar och då är det viktigt att vi håller koll på vattnet. Gör gärna en analys, både en mikrobiologisk och kemisk, för ytvatten som kommer in är alltid förorenat, säger Jari Hihnavaara.

Det är framför allt mikroorganismer, små levande djur, som man kan hitta i vattnet när älvarna svämmar över, men man kan även drabbas av en värre bakterie som direkt kan leda till magproblem.

– Har man otur så kan man hitta E-coli bakterier om det trillar ner en mus eller om det kommer avföring från djur eller människor i brunnen, påpekar Jari Hihnavaara.

I Norrbotten finns det cirka 30 000 enskilda vattenbrunnar och årligen tar Svenska Vattenlaboratorium emot mellan 500-600 vattenprover från länet.

Men trots att risken för att drabbas av E-coli bakterie ökar när våra älvar svämmar över, så är det inte fler norrbottningar som vill testa sitt vatten.

– Inte specifikt här uppe. Jag tror folk är så vana vid att det är översvämning här uppe, säger Hihnavaara.

Jari Hihnavaara säger vidare att man ska se till att täta sina brunnar för att minska risken för att vattnet ska förorenas. Och om man drabbas av bakterier, så går det att åtgärda genom att man rengör brunnen. Man kasn också installera ett UV-ljusfilter, som dödar alla levande organismer.

Bilder i Isidor:

Jari Hihnavaara

Provflaskor

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista