1 av 2
Utomeuropeiska studenter färre på LTU Foto: Inger Marklund SR
2 av 2
Inger Bergström. Foto: Linnea Luttu/Sveriges Radio
Luleå

Medieutbildning för 300 000

1:42 min

Antalet utomeuropeiska studenter som söker sig till Luleå tekniska universitet har rasat. Orsaken är de studieavgifter som infördes på svenska universitet i höstas.

Det kostar idag mellan 40 000 och 300 000 att läsa ett år på Luleå tekniska universitet och de flesta universitet i Sverige. Prislappen varierar med vilken utbildning man vill gå.

På LTU kostar en teknisk utbildning cirka 140 000 kronor för en   utomeuropeisk student. Det är billigare med samhällsstudier och humaniora.

Medieutbildningen i Piteå är dyrast och kan kosta cirka 300 000 kronor per läsår.

Att "ragga" studenter med kringresande så kallade agenter som vissa svenska universitet och högskolor gör utomlands, det tycker LTU:s forsknings- och utbildningschef Inger Bergström är för kostsamt:

– Vi har lärare och forskare som har ett mycket bra nätverk och som rekryterar många nya studenter, säger hon. Vi säger att vi hellre jobbar med de cirka 200 universitet som vi har avtal med, och många av dem ligger i utomeuropeiska områden, säger Inger Bergström, LTU.

Hon understryker att ett viktigt inslag i miljön och forskningsandan på ett universitet som LTU, är de internationella kontakterna.

– Det är helt klart ett minskat intresse från studenter att komma från länder långt bort. Men jag kan nämna att Iraks utbildningsminister var här nyligen och ville kolla förutsättningar för sitt lands studenter.

– Bara för en månad sen tog vi en ny viktig strategi vad gäller internationella kontakter. Både att vi ska ta emot utländska studenter och att våra egna studenter ska åka ut, säger Inger Bergström, forskning- och utbildningschef Luleå tekniska universitet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista