Marcelini från Kongo-Kinshasa var nyfiken på gruvindustrins jobbmöjligheter. Foto: David Zimmer/Sveriges Radio.
Boden

Invandrare kan rädda gruvnäringen

1:36 min

En grupp som kan bidra till att täcka behovet av arbetskraft inom gruvnäringen är nyanlända invandrare.

De kommande åren står gruvindustrin inför stora rekryteringsbehov. Dels med anledning av den väntande expansionen men också på grund av stora pensionsavgångar.

Idag anordnade Arbetsförmedlingen och Gruvnäringen en informationsträff, för att visa på vilka möjligheter som den expanderande gruvnäringen har att erbjuda för möjligheter.

En av de nyfikna som letat sig till aulan på Lärarcentrum i Boden denna förmiddag var Marceliin, som kom till Sverige från Kongo Kinshasa för cirka tre år sedan. Marceliin ska utbilda sig till svetsare för att kanske någon gång i framtiden ta jobb inom gruvindustin. För jobb lär det finnas.

Gruvnäringen måste rekrytera runt 5 000 nya medarbetarer inom loppet av bara några år för att möta expansion och pensionsavgångar.

Bland åhörarna finns även Tesfaldet från Eritrea. Han har jobbat med att både köra buss och lastbil i sitt förra hemland och vill gärna jobba som chaufför i gruvan. Men Tesfaldet tycker att den svenska körkortsteorin är svårbegriplig och krånglig och det har hittills hindrat honom från att ta körkort.

Att nyanlända invandare saknar dokumentationer om sina kompetenser och körkort är kanske det störat problemet som gör att många aldrig eller mycket sent får tillträde till den svenska arbetsmarknaden, berättar Anna Maria Lundkvist Monroy som arbetar som ettableringshandläggare på Arbetsförmedlingen i Boden och är den som först kommer i kontakt med invandrare som fått uppehållstillstånd i landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista