Tore Nordhamn ordförande, Stig Hedberg vice ordförande och Britt Enström sekreterae, Luleå Parkinsonförening. Foto: Roger Kvarnström, Sveriges Radio.
Luleå

Att leva med en obotlig sjukdom

3:14 min

Tore Nordhamn är en av alla som lever med sjukdomen Parkinsons. Han är ordförande i Luleås parkinsonsförening och både kämpar och jobbar med den obotliga sjukdomen.

– Jag har för långsamma rörelser och skakar och är allmänt stel, det är typiska symptom för att klassas som en parkinsonpatient, säger han.

Tillsammans med Stig Hedberg och Britt Enström så håller han i ordförandeklubban vid Luleås parkinsonsförening. En sjukdom som går att lindra men som det än idag inte finns något botemedel mot.

– När jag går på stan så ser jag väldigt snabbt om jag möter en person med sjukdomen, man går lite framåtlutat och på ett speciellt sätt. Innan jag blev sjuk så var det inget man märkte men när man vet hur det är själv så känner man igen tecknen direkt, berättar han.

Parkinson är något som ofta går vidare i arv, men studier visar att det är vanligast att man får det när man komemr upp i 50-årsåldern och om man är man.

– Karlar tål inte lika mycket stress.

För att höra hela programmet om Parkinsons sjukdom så finns det i sändningsarkivet under onsdagen den 30:e maj, mellan klockan 11:00 - 11:30.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista