Björnen är inte från ett skyddsjakt utan från en märkningstillfälle. Foto: DAvid Zimmer
Norrbotten

Rekordmånga björnar skjutna

Rekordmånga björnar har i år fällts med skyddsjakt. Hittills i år har 27 björnar i länet fällts med skyddsjakt och det är tio fler än det tidigare rekordet.

Det är i renskötselområdenas kalvningsland som skyddsjakterna har ägt rum och i år är det betydligt fler än tidigare år. Det tidigare rekordet var från 2008 då 17 björnar fälldes med hjälp av skyddsjakt.

Förklaringen till att det blivit så många skyddsjakter är att vintern har behållit taget om inlandet väldigt länge berättar Lars Dahlberg  länsstyrelsens ansvarige för skyddsjakt. Det gör bland annat att det är lättare att upptäcka björnarna då man tydligt ser spåren i snön,  men också att det är svårt för renkalvarna att komma undan om det är mycket snö. Men det finns andra faktorer också:

- Vissa samebyar har senare år låtit renarna kalva i hägn och utfordrat men det är kostsamt, så de kanske inte har haft råd med det och därför låtit de kalva i naturen och då blir de ett lätt byte för björnarna,  menar säger Dahlberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista