Socialförvaltningen i Luleå. Foto: Linnea Luttu/Sveriges Radio.
Norrbotten

Hemliga uppgifter kan lämnas till polisen

Socialtjänsten kan få ge hemliga uppgifter om deras unga klienter till polisen för att stoppa de från att bli kriminella, det skriver Svenska Dagbladet.

Det är regeringen med justitieminister Beatrice Ask i spetsen som lägger fram förslaget.

Som det är nu så får inte socialtjänsten dela med sig av uppgifterna, men det kan alltså ändras.

Regeringen vill att socialen till exempel ska kunna säga till polisen vad ungdomarnas har för adress, vilka personerna umgås med, om det arrangeras privata fester och om man har något missbruk. Det här ska socialen kunna göra med ungdomar som är upp till 21 år, och som man tror kommer att göra något brottsligt.

Brottsförebyggande rådet, BRÅ, säger att några av de största riskfaktorerna för att hamna i kriminalitet är: att vara ung, att ha problem i skolan, umgås med kriminella eller ha kontakt med socialtjänsten innan man fyllt 15.

Om polisen ska kunna fånga upp de här personerna tidigare, så tycker regeringen att socialen ska få berätta vad de har för information som kan hjälpa polisen i sitt arbete.

Idag kommer alltså regeringen att lägga fram förslaget, som de hoppas kunna träda i kraft i januari nästa år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista