1 av 3
Jens Sundström (FP), Mattias Karlsson (M) och Stefan Tornberg (C) är Vårdalliansens oppositionsråd. <br>Foto: Stig-Arne Nordström/Sveriges Radio.
2 av 3
Mattias Karlsson (M).
3 av 3
Stefan Tornberg (C).
Norrbotten

Oppositionen: Det går att minska stafettläkare

"Mer av läkarnas arbetstid till patienterna"
1:40 min

Det går att minska behovet av stafettläkare i Norrbotten om landstingets egna läkare får mer administrativt stöd. Det hävdar de borgerliga oppositionspartierna i landstinget.

Oppositionspartierna Moderaterna, Folkpartiet och Centerparatiet i Norrbottens Läns Landsting samverkar under namnet Vårdalliansen och i sitt alternativ till landstingsplanen för de kommande åren föreslår de en rad åtgärder för att minska kostnaderna.

Genom att lägga över läkarnas administrativa uppgifter på läkarsekreterare kan mer av läkarnas tid användas för patienterna. Det här kan också minska behovet av stafettläkare. Målet är att halvera kostnaderna för stafettläkarna

– Vi vet från tidsstudier att läkaren träffar patienterna på enbart en tredjedel av sin arbetstid, resten går till administrativa bördor. Jag tror att vi kan utnyttja de läkare vi har i länet betydligt bättre, säger Mattias Karlsson, som är gruppledare för Moderaterna.

Den läkare som får stöd av en läkarsekreterare får mer tid till patienterna och kan använda en del av sin tid till att jobba på en annan ort. Mattias Karlsson kallar det internt stafettläkeri.

Folkpartiets gruppledare Jens Sundström anser att de förändringar oppositionen lägger ger besparingar. Han vill ta bort beredningarna i den politiska organisationen och banta administrationen.

– Vi ser först och främst på den rena administrationen och inte på den vårdnära, där vi kanske tvärtom måste förstärka, säger Jens Sundström.

Det fria vårdvalet har varit bra för patienterna och konkurrensen, men landstingets egna läkare borde få möjligheter att driva vårdcentraler på intraprenad, säger Centerpartiets gruppledare Stefan Tornberg:

– De borde få konkurrera på lika villkor med de privata vårdcentralerna. Jag tror det blir en bättre arbetsmiljö, man kan organisera sig på ett bättre sätt och spara pengar på att man snabbare anpassar sig till hur många som listat sig på vårdcentralen, säger Stefan Tornberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".