Hälften av länen i Sverige har redan överfört ansvaret för hemsjukvård till kommunerna. Foto: Scanpix
Norrbotten

Hemsjukvård i kommunal regi

6:00 min

Landstingsstyrelsen i Norrbotten vill överföra sin del av hemsjukvården till kommunerna.

Det innebär att ansvaret för hemsjukvården och hembesök för patienter över 18 år överförs från landstinget och en skatteväxling görs. ¨
Då sänker landstinget sin skatt med 22 öre och kommunerna höjer sin kommunalskatt med 22 öre.

 Totalt 116 tjänster berörs i Norrbotten. Flest som går över till kommunerna är distriktssköterskor: 87 personer.

Hälften av alla län i Sverige har gjort den här verksamhetsförändringen. Anledningen är framför allt att man vill ha samma huvudman för all sjukvård i hemmen.

Det gäller inte hemtjänsten.

När nu Norrbottens landstingsstyrelse har sagt sig beredda att införa en kommunaliserad hälso- och sjukvård i hemmen, då återstår landstingsfullmäktiges beslut i juni och att alla fjorton kommuner i länet säger ja.

Kommunförbundet och styrgruppen för verksamhetsförändringen, där flera kommuner ingår, har redan sagt ja. Men reservation måste göras för att någon kommun i länet inte vill ha förändringarna. Alla kommuner måste ge besked i juni också.

I fall någon kommun säger nej, kan man inte göra en skatteväxling från landstinget till kommuner och då faller hela omorganisationen.

Men annars införs hemsjukvård i kommunal regi från januari-februari 2013.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista