1 av 2
Raketskolan under uppbyggnad i Kiruna. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
2 av 2
Roger Suup. Foto: Alexander Linder/ Sveriges Radio.
Kiruna

Stor oreda när Raketskolan försenas

1:25 min

Den nya Raketskolan i Kiruna kommer inte att bli klar till skolstarten i augusti. Först i oktober kommer skolan att vara inflyttningsklar.

Beskedet fick kommunen av byggföretaget NCC igår och det drabbar  elever och lärare som skulle ha börjat i skolan i slutet av augusti.

Roger Suup som är socialdemokratisk ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Kiruna är snopen över beskedet.

– Det kom som en total överraskning, säger han.

De cirka 750 elever och 100 lärare som skulle flytta in i Raketskolan till hösten får helt enkelt vänta med det. Den storslagna byggnaden blir inte klar i mitten av augusti som det var tänkt.

– Det NCC har sagt är att den beräknas bli klar under oktober, säger Roger Suup.

Enligt Peter Johansson som är affärsområdeschef i NCC i Kiruna har den tidigare strejken spelat in en del. Fast det är inte hela orsaken till förseningen. Men i nuläget vill han inte gå in på några detaljer. Det vill han ta upp med kommunen först.

Ett står i alla fall klart. Förseningen skapar oreda i kommunens planering.

– Det är en utmaning för förvaltningen, rektorer, lärare och elever att få det här pusslet att gå ihop. Man jobbar nu för högtryck och vi ser redan att det finns möjliga lösningar, säger Roger Suup.

Elever som skulle flytta från Bolagsskolan till nya Raketskolan måste antagligen stanna kvar i sin gamla skola i början av nästa termin. Dessutom vill kommunen behålla de modulbyggnader där elever i gamla Raketskolans årskurs 1 till 5 går idag.

– Nu vidtar en detaljplanering så att varje elev och klass vet var de ska hålla hus, säger Roger Suup.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista